Seminar za Logiku, Algebru, DIskretnu Matematiku i teorijsko računarstvo
Logic, Algebra, DIscrete Mathematics and Theoretical Computer Science Seminars

Zimski semestar 2019. / Autumn semester 2019

30/12/2019
Nikola Spasić
(Cambridge): Kombinatorni Nullstellensatz

Na predavanju ćemo dokazati delove i prikazati neke primene Alonovog kombinatornog Nullstellensatz-a. Prikazaćemo algebarsku tehniku za nekonstruktivan dokaz postojanja pojedinih objekata predstavljajući ih kao uređene n-torke elemenata konačnog prstena koje nisu nule odgovarajućeg polinoma sa n promenljivih, a zatim pokazati da za taj polinom mora postojati n-torka koja mu nije nula. Primene ovog polinomnog metoda mogu se naći u kombinatorici, teoriji grafova, aditivnoj teoriji brojeva i dr.

11/12/2019
Igor Dolinka
(PMF Novi Sad): Novi dometi u algoritamskim problemima za 1-relatorske inverzne monoide i grupe (The word problem for one-relator inverse monoids: new developments)

Apstrakt (pdf)

27/11/2019
Petar Marković
(PMF Novi Sad): Turističko-matematički izveštaj iz Segedina

Od 4. do 11. novembra gostovao sam u Segedinu, povodom dodele titule počasnog doktora Univerziteta u Segedinu mom mentoru, Ralfu Mekenziju. Ceremonija dodele održala se u subotu, 9. novembra. Tim povodom Prof. Mekenzi je održao i jedno predavanje u ponedeljak, 11. novembra, a sve vreme moje posete razmatrali smo i neke otvorene probleme, od kojih je jedan i rešen. Moje predavanje opisaće sve moje utiske sa posete Segedinu, matematičke i ostale.

13/11/2019
Boriša Kuzeljević
(PMF Novi Sad): Forsing matricama prebrojivih elementarnih podmodela

Predstavićemo forsing P koji je modifikacija forsinga lancima prebrojivih elementarnih podmodela neke strukture na H(θ). Elemente forsinga P nazivamo matrice prebrojivih elementarnih podmodela. Predstavićemo neke osnovne osobine forsinga P, pokazaćemo da prirodno dodaje Kurepino drvo, a da mala modifikacija prirodno dodaje skoro Suslinovo Kurepino drvo. Ovo je zajednički rad sa Stevom Todorčevićem.

30/10/2019
Bojana Panti
ć (PMF Novi Sad):
Utisci sa Foruma laureata u Hajdelbergu

HLF (Heidelberg Laureate Forum) predstavlja jedan vid konferencije, mada ne u klasičnom smislu. Organizuje se, svake godine, u bajkovitom starom delu univerzitetskog grada Hajdelberga u jugozapadnoj Nemačkoj. Glavni učesnici Foruma su najveća svetska imena iz oblasti matematike i računarstva, tačnije dobitnici neke od prestižnih nagrada: Abel Prize, ACM A.M. Turing Award, ACM Prize in Computing, Fields Medal i Nevanlinna Prize, kao i 200 istaknutih mladih istraživača iz celoga sveta među kojima sam se, ove godine, i ja bila našla. Forum je dizajniran tako da podstakne razmenu znanja i mišljenja među učesnicima, kroz raznovrsna zadivljujuća predavanja, stručne panele i radionice, kao i posete institucijama od naučnog značaja. Brojni aktuelni problemi današnjice, kako u naučnim krugovima tako i na svetskom nivou, bili su temeljno obrađeni. Povrh svega toga, najrazličitija društvena dešavanja su upotpunila samu manifestaciju i dala joj posebnu draž.

16/10/2019
Nebojša Mudrinski
(PMF Novi Sad): Postoji li najveći niz komutatorskih operacija?

Na kompletnoj mreži koja jeste mreža kongruencija neke algebre posmatramo nizove operacija koji se sastoje od po jedne operacije za svaku moguću arnost. Među njima izdvajamo one koji zadovoljavaju osobine viših komutatora. Na prirodan način uvodimo poredak među ovim nizovima. Postavlja se pitanje postoji li najveći ovakav niz u odnosu na taj poredak, odnosno čine li oni kompletnu mrežu, jer smo krenuli od kompletne mreže. U radu kome je posvećeno izlaganje daje se pozitivan odgovor.